Szkolenia

Rozwój kluczem do sukcesu.

Jesteśmy przekonani, że udział w kursach i szkoleniach podnoszących kwalifikacje, przybliża człowieka do osiągnięcia sukcesu. Rynek szkoleniowy obfituje w szkolenia niemalże o każdej tematyce, niestety jest spora grupa ludzi, która ze względu na trudną sytuację życiową nie może pozwolić sobie na udział w oferowanych szkoleniach. 80% organizowanych przez naszą fundację szkoleń jest bezpłatna.

Nie wszystkie szkolenia możemy zorganizować nieodpłatnie, dlatego w naszej ofercie są również szkolenia odpłatne, ale organizujemy je przy zachowaniu jak najniższych kosztów, co pozwala skorzystać z oferty również mniej zamożnym uczestnikom.

Chcemy podkreślić, że organizacja bezpłatnych działań edukacyjnych nie byłaby możliwa bez hojności sponsorów, chęci współpracy wolontariuszy oraz firm działających w świetle idei społecznie odpowiedzialnego biznesu, oferujących nie tylko środki finansowe, ale także miejsce, sprzęt lub swój czas.

Dostęp do wiedzy i umiejętności nie powinien być dobrem luksusowym. Stały rozwój kwalifikacji lub zdobycie nowych umiejętności zwiększają nasze szanse na rynku pracy, aktywizują zawodowo i uczą przedsiębiorczości, co sprzyja budowaniu pewności siebie i prowadzi w kierunku realizacji marzeń. Inwestujemy w szkolenia, bo wiemy, że warto uczyć się przez całe życie!

presentation-784351_640

Dotychczas zrealizowaliśmy następujące szkolenia:

Bezpłatne warsztaty psychologiczne z liderką zmian w ramach Akademii Kobiet Aktywnych

W październiku 2015 roku odbyły się skierowane do kobiet warsztaty psychologiczne, celem których było wydobycie poczucia własnej wartości, wzmocnienie mocnych stron osobowości i odnalezienie życiowej satysfakcji.

Spotkanie było dużą dawką inspiracji do działania. Psychologowie pomogli zrozumieć uczestniczkom ich obecną sytuację, spojrzeć na nią z nowej perspektywy i uwierzyć, że nigdy nie jest za późno na zmiany i świadome kreowanie własnej drogi życiowej. Podsumowanie.

Bezpłatne warsztaty komputerowe w ramach Akademii Kobiet Aktywnych

W sierpniu 2015 roku uczestniczki warsztatów poznawały narzędzia z Pakietu Microsoft Office oraz uczyły się zakładać i prowadzić bloga. Projekt skierowany do kobiet bezrobotnych oraz matek samotnie wychowujących dzieci. Celem warsztatów było podniesienie kompetencji komputerowych uczestniczek projektu. Relacja

Czas to życie – warsztaty z technik zarządzania czasem

Celem szkolenia było przekazanie wiedzy i umiejętności z zakresu technik zarządzania czasem. Zarządzanie czasem ma kluczowy wpływ na życie zawodowe i osobiste każdego człowieka. Jeżeli mamy problemy z organizacją czasu, częściej doświadczamy sytuacji stresowych, efektywność naszych działań maleje, a nasza aktywność nie przynosi nam pożądanej satysfakcji. Uczestnicy warsztatu dowiedzieli się jak należy zarządzać czasem, aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji w pracy, zwiększyć swoją produktywność i samozadowolenie. Relacja.

Dyżur Latarnika w Bibliotecznym Punkcie Informacji Kulturalnej w Warszawie

Celem spotkań było zachęcenie osób o niskich kompetencjach cyfrowych do zdobywania nowych umiejętności  komputerowych i internetowych oraz pokazanie korzyści jakie daje umiejętność obsługiwania komputera i Internetu. Projekt zakończony. Realizowany od września 2012 roku do maja 2015 roku. Relacja.

Organizacja szkoleń otwartych  IT Moduł 3 obliczenia arkuszowe Poziom zaawansowany

Celem szkoleń było podniesienie wiedzy i umiejętności uczestników szkolenia w zakresie obsługiwania programów komputerowych służących do wykonywania obliczeń arkuszowych (Excel 2007 oraz OpenOffice Calc).

E-PR Skuteczny Public Relations w Internecie

25 lipca 2011 roku odbyły się szkolenia „E-PR Skuteczny Public Relations w Internecie” zrealizowane wspólnie z Biblioteką Publiczną im. Zygmunta Jana Rumla w Dzielnicy Praga – Południe m. st. Warszawy. W szkoleniu brali udział przedstawiciele trzech sektorów: publicznego, prywatnego i pozarządowego. Spotkanie ukazało pole do współpracy zarówno w obszarze budowania wizerunku, jak i realizacji wspólnych projektów. Relacja.