Rusza Akcja Społeczna „Uwolnij Obcojęzyczną!”

Uwolnij Obcojęzyczną!”

Celem akcji jest pomoc w poszerzeniu zbiorów obcojęzycznych Biblioteki Publicznej im. Zygmunta Jana Rumla, która aspiruje do miana biblioteki wielokulturowej. Coraz więcej czytelników chce czytać książki obcojęzyczne i jest to tendencja rosnąca. Z wypożyczalni obcojęzycznej korzysta miesięcznie około 6 tysięcy czytelników. Ich liczba ciągle wzrasta. Dlatego należy podtrzymać rosnące zainteresowanie nauką języków obcych. W 27 krajach Wspólnoty Europejskiej mieszka 495 mln ludzi, mówiących w 23 językach. UE jest sąsiadem ponad 16 krajów, mieszkańcy, których mówią również odmiennymi językami. Kontakty jak wewnątrz unii tak i z sąsiadami ciągle się pogłębiają, szczególnie w obszarach gospodarki, turystyki, wymiany kulturalnej. Te kontakty prowadzą do większego poznawania się ludzi w Europie. Jednym ze sposobów na wstępnie zapoznanie się z kulturą innego kraju są lektury w językach obcych.

Do Warszawy przybywa też coraz więcej obcokrajowców. Chcemy, aby i oni mogli w obcym kraju znaleźć pierwiastek swojej kultury i poczuć, że jest ona tu rozpoznawana, ceniona, dostrzegana i szanowana. Wierzymy, że akcja Fundacji Sukces – Centrum Rozwoju Kompetencji Społecznych przyczyni się również do promocji czytelnictwa obcojęzycznego, zachęci do nauki języków obcych jak również dobrze wpłynie na wizerunek oraz prestiż Warszawy w oczach obcokrajowców. Bogate zbiory obcojęzyczne stworzą Warszawiakom możliwości do samodzielnej nauki języków obcych.

Skąd pomysł na akcję „Uwolnij Obcojęzyczną!” ?

Każdy z nas wie jak ważna jest znajomość języków obcych, zwłaszcza w XXI wieku. W dobie Internetu, i rozwoju globalnego, świat stał się bardziej otwarty na dialog międzynarodowy, coraz więcej ludzi nawiązuje kontakty z ludźmi z innych krajów, w szkołach organizowane są wymiany takie jak Socrates czy Erasmus. Dzięki nawiązywaniu kontaktów z innymi społecznościami wzrasta zrozumienie i tolerancja wobec innych kultur. Wybierając się do innego kraju warto, poza znajomością języka, bliżej poznać zwyczaje naszych przyszłych gospodarzy. Jednym ze sposobów na wstępnie zapoznanie się z kulturą innego kraju są lektury w językach obcych. Świadomi potrzeb poznania innych kultur biblioteka i fundacja organizują akcję społeczną „Uwolnij Obcojęzyczną!”. Z drugiej strony naszym celem jest również fakt, że do Warszawy przybywa coraz więcej obcokrajowców. Chcemy, aby i oni mogli w obcym kraju znaleźć pierwiastek swojej kultury i poczuć, że jest ona tu ceniona, dostrzegana i szanowana. Wierzymy również, że akcja Fundacji Sukces – Centrum Rozwoju Kompetencji Społecznych dobrze wpłynie na wizerunek oraz prestiż Warszawy w oczach obcokrajowców.

Akcja „Uwolnij Obcojęzyczną!” jest pomysłem, którego inicjatorem była Prezes Fundacji Sukces – Centrum Rozwoju Kompetencji Społecznych, która zaproponowała pomoc Bibliotece Publicznej im. Zygmunta Jana Rumla w poszerzeniu księgozbioru obcojęzycznego, którym dysponuje biblioteka. Pomysł pojawił się z prostej potrzeby, córka pani prezes uczy się języka angielskiego i potrzebowała książek wykraczających poza podstawowe wymagania programu szkolnego. Udała się do najbliższej bibliotek w okolicy i okazało się, że brakuje książek w jeżykach obcych. Pierwszą myślą, był pomysł stworzenia biblioteki obcojęzycznej, ale brak doświadczenia w prowadzeniu takiej instytucji zmusił do poszukiwania biblioteki, która była by chętna przyjąć zbiory obcojęzyczne. Pozytywną informacją było to, że w Warszawie znalazła się biblioteka, która od kilku lat gromadzi zbiory obcojęzyczne i próbuje stale je powiększać, a dodatkowo stara się tworzyć miejsce spotkań wielokulturowych.

Biblioteka Publiczna im. Zygmunta Jana Rumla na warszawskiej Pradze ma aspiracje i misję do tworzenia ośrodka łączącego różne kultury. Wypożyczalnia zbiorów obcojęzycznych cieszy się coraz większym zainteresowaniem i zdobywa wiernych czytelników. Z wypożyczalni obcojęzycznej korzysta coraz więcej czytelników a ich liczba ciągle wzrasta. Aby podtrzymać tę wzrastającą tendencję liczby czytelników oraz rosnące zainteresowanie nauką języków obcych jak również poznawaniem innych tradycji i kultur trzeba zapewnić czytelnikom dostęp do nowych pozycji.

Biblioteka Publiczna jest dynamicznie rozwijającą się biblioteką otwartą na potrzeby swoich czytelników, dowodem tego było zorganizowanie czwartej edycji Europejskiego Dnia Języków Obcych, którego celem jest upowszechnianie wiedzy o językach i kulturze krajów europejskich. O niesamowitych działaniach do osiągnięcia wymierzonego celu świadczy fakt, ze Pani Dyrektor Mirosława Majewska w trakcie pobytu na Ukrainie zdobyła nowego partnera, a mianowicie podpisała umowę o współpracy kulturalnej z Obwodową Uniwersalną Biblioteką Naukową im. K. Timiriaziewa w Winnicy. Celem tejże współpracy jest m.in. wymiana kolekcji książek w języku polskim i ukraińskim oraz realizacja wspólnych projektów edukacyjno-kulturalnych.

Wierzymy, że akcja zapoczątkowana przez Fundację Sukces oraz Bibliotekę Publiczną w Dzielnicy Praga Południe pomoże sprostać wymaganiom i potrzebom czytelników.

Adresatami naszych działań są polskie agencje literackie, instytuty kultury, ambasady oraz inne przedstawicielstwa krajów europejskich w Warszawie. Do tworzenia biblioteki wielokulturowej potrzebne są głównie książki ułatwiające naukę języków obcych, podręczniki językowe, czytanki dla dzieci, nowości literackie, przewodniki po różnych krajach, multimedia, filmy, audiobooki, książki popularnonaukowe.

Miejsce gdzie można dostarczać książki i multimedia to Biblioteka Publiczna im. Zygmunta Jana Rumla w Dzielnicy Praga – Południe m. st. Warszawy ul. Meissnera 5, 03-982 Warszawa. Osoba do kontaktu w sprawie odbioru książek oraz multimediów: Iwona Wądołowska p.o kierownika działu zbiorów obcojęzycznych Tel.: 503-347-778 e-mail: i.wadolowska@bppragapd.pl

Listy poparcia dla akcji od Burmistrza Dzielnicy Praga-Południe

oraz Dyrekcji Centrum Promocji Kultury Dzielnicy Praga-Południe