Relacja z wydarzenia Przedsiębiorcza Mama

25 maja w Klubie Kultury Saska Kępa w Warszawie odbyła się wyjątkowa impreza promująca i wspierająca aktywność kobiet na rynku pracy. Inicjatorką wydarzenia  ,,Przedsiębiorcza Mama” była Wita Meczew-Bardecka, Prezes Fundacji Sukces – Centrum Rozwoju Kompetencji Społecznych. Akcję wsparła i poprowadziła Ilona Adamska, redaktor naczelna magazynu Imperium Kobiet i Law Business Quality.

Przedsiębiorcze mamy spotkały się, aby opowiedzieć o swoich pasjach oraz drodze do sukcesu i niezależności. Poprzez przywołanie swoich historii i doświadczeń chciały zainspirować do działania i rozwoju kobiety, które często po urodzeniu dziecka porzucają pracę i rezygnują z kariery zawodowej. Organizatorzy pragnęli pokazać jak ważny jest talent, silna wola, odwaga i determinacja w działaniu.

Uczestniczki, które zaprezentowały swoje firmy podczas wydarzenia zostały wyłonione w drodze konkursu. Każda z pań opowiedziała o tym, co jest jej szczególnie bliskie i co najbardziej ceni w posiadaniu własnego biznesu.

collage_pm

Anita Hawryńska właścicielka firmy Calma z branży budowlanej odpowiedziała na pytanie ,,Dlaczego własna firma?”, Joanna Saltik właścicielka firmy Ararattrek (organizacja wypraw terkkingowych na górę Ararat w Turcji) przybliżyła uczestnikom temat dotacji unijnych, a Magdalena Nawarecka właścicielka Centrum Terapii i Rozwoju Dziecka zastanawiała się jak umiejętnie łączyć biznes, życie rodzinne i pracę społeczną.

Od Marty Gadzińskiej właścicielki Kancelarii Nieruchomości Akme dowiedzieliśmy się jaki wpływ na rozwój zawodowy ma zdobycie nowych kwalifikacji, od Magdaleny Nowackiej trenera/doradcy kobiecych firm, co jest gwarancją sukcesu w biznesie, a od Iwony Borawskiej Redaktor Naczelnej portalu www.pomysldlamamy.pl jak powrócić na rynek pracy po urodzeniu dziecka. Z kolei Wojciech Gilewski z Akademickiego Inkubatora Przedsiębiorczości opowiedział o tym, co jest istotne w planowaniu własnej działalności.

Wśród laureatek konkursu były również Agata Trojanowska właścicielka BIDS GROUP projektantka marki Brilliance-Boutique, Joanna Kępińska właścicielka HERSTORY Design projektująca niepowtarzalną biżuterię, Agnieszka Sieńkowska właścicielka Pracowni Artystycznej Makowe Pole, Tatiana Mucha właścicielka Odwiedź Winnicę, Aleksandra Sobkowicz współwłaścicielka firmy Hanna, Hela i Ela produkującej pościel i zabawki dla dzieci i Paulina Lipiecka właścicielka Studio Projektowego GÂTÉ.

– Mam nadzieję, że wszystkie przedsiębiorcze mamy, które podzieliły się dziś swoją historią o zamianie pasji w biznes, zainspirują inne mamy do rozwijania swoich zainteresowań i umiejętności. Własna firma nie jest receptą na wszystkie problemy zawodowe. Prowadzenie firmy, będąc mamą, wymaga ciężkiej pracy i dużej determinacji. Wiem, że w mamach drzemią ogromne pokłady energii, które przy wsparciu najbliższych mogą dać wspaniałe owoce. Przykładem było dzisiejsze spotkanie przedsiębiorczych mam oraz ich wyjątkowe historie o drodze do spełnienia marzeń i założeniu własnej firmy. Fundacja planuje dalszą współpracę z laureatkami konkursu – mówiła Prezes Fundacji Sukces – Centrum Rozwoju Kompetencji Społecznych Wita Meczew – Bardecka.

– To był niezwykle udany event, pełen wzruszających opowieści i historii kobiet, które po urodzeniu dziecka nie mogły znaleźć pracy. Postanowiły założyć własny biznes i … zarabiać na swoich pasjach – o akcji mówiła prowadząca imprezę Ilona Adamska.

collage_event_przedsiebiorcza_mama

Nie zabrakło także atrakcji dla najmłodszych, dla których magiczną część animacyjną połączoną z malowaniem buziek przygotowały Agnieszka Witkowska i Magdalena Bronikowska. Dzieci z radością brały udział w warsztatach muzycznych przygotowanych przez Karolinę Błasik właścicielkę firmy Montownia Dźwięku Pracownia Muzyczna i Studio Projektowe oraz warsztatach tanecznych z instruktorką Małgorzatą Drelą. Z kolei mamy miały okazję uczestniczyć w warsztatach ręcznego malowania jedwabiu zorganizowanych przez Małgorzatę Boruch-Łukiewicz właścicielkę firmy  InSilk – Pracownia Jedwabiu.

Specjalnym prezentem z okazji Dnia Mamy był występ Tomka Martyńskiego, solisty grupy SUNSET STRIP, który na scenie pojawił się z finalistką programu X FACTOR Moniką Kubasiewicz. Uczestnicy podziwiali także pokaz taneczny w stylu hiszpańskim przygotowany przez Gaba Dance Studio (Łukasz Cacko i Barbara Dyba). Nie zabrakło loterii wizytówkowej, którą poprowadził znany prezenter telewizyjny Ryszard Rembiszewski.

collage_tomek_martynski

Organizatorzy złożyli podziękowania wszystkim zaangażowanym w akcję, Pani Marszałek Sejmu Ewie Kopacz za piękny list skierowany i odczytany podczas wydarzenia do wszystkich przedsiębiorczych mam, patronom honorowym: Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, Burmistrzowi Dzielnicy Praga-Południe p. Tomaszowi Kucharskiemu, Stowarzyszeniu Kongres Kobiet, a także patronom medialnym: Imperium Kobiet, Law Business Quality, Mamopracuj.pl i Radio Dla Ciebie.

marszalek041