Anita Hawryńska właścicielka firmy CALMA

Anita Hawryńska

Właścicielka firmy CALMA

www.calma.pl

Z wyboru jest  „budowlańcem”, z wykształcenia marketingowcem i menagerem, z ideologii pasjonatką innowacyjnych technologii dotyczących pasywności i energooszczędności budynków.
W życiu codziennym jest żoną i mamą czwórki dzieci.

Na co dzień zajmuję się sprawami operacyjnymi związanymi z działalnością  swojej firmy CALMA, zarządzam płynnością finansową, kontaktuję się z podwykonawcami i klientami, koordynuję działania marketingowe oraz sprzedażowe, przygotowuję dokumentację okołoprojektową oraz biznes plany, uczestniczę w szkoleniach i konferencjach. Dla rodziny bywam  według potrzeb –  nauczycielką, krawcową, kucharką, psycholożką,  pielęgniarką…  i na zawsze MAMĄ – podsumowuje pani Anita.

Pierwsze doświadczenie zawodowe pani Anita zdobywała w branży marketingu i reklamy w sektorze budowlanym. Wielokrotnie współpracowała i przygotowywała programy dla Telewizji Polskiej. Była hostessą i koordynatorem hostess; statystą i inspicjentem;  asystentką i sekretarką; pracowała też w wypożyczalni video i zakładzie krawieckim. Miała krótką przygodę z modelingiem  projektowaniem ubrań. W 2002 roku przeprowadziła się z Kielc do Warszawy.

W stolicy karierę rozpoczęła od pracy w banku, gdzie zajmowała się portfelem klientów Private Banking. W tym czasie poznała bardzo wielu ciekawych, znanych i intrygujących ludzi. Kształciła się na kierunku Zarządzanie i Marketing , na profilu menagerskim.  Los pokierował ją jednak na inne tory, ukończyła wiele szkoleń i kursów podnoszących kwalifikacje w dziedzinie bankowości i finansów. Ukończyła także LCCI – English for Business (First Level), Zarządzanie Organizacjami XXI wieku, Etykietę biznesu i Protocol School of Poland. Posiada certyfikat przebytego szkolenia dotyczącego nowej tzw. Ustawy Developerskiej, Certyfikat AutoCad I Level oraz Certyfikat Polskiej Ambasady Przedsiębiorczości Kobiet.

– Moja dalsza historia jest podobna do wielu innych. Zdobywałam doświadczenie, uczyłam się, wyszłam za mąż, urodziłam dwójkę dzieci i nagle okazało się, że moja błyskotliwa kariera legnie – ponieważ zostałam MAMĄ. Moje priorytety i wartości życiowe zmieniły się. Czas i jego organizacja również, a ja musiałam wybierać na nowo KIM chcę być w życiu. Stanowisko „hause menagera” szybko przestało być atrakcyjne. Ponieważ zawsze wszystko ogarniałam, prowadziłam budżet domowy, inwestowałam, a przy tym pasjonowało mnie urządzanie różnych przestrzeni,  mieszkań, ogrodów, dojrzałam by w 2008 roku założyć własną firmę, którą do dziś prowadzę w DOMU – opowiada pani Anita.

Sprzedaliśmy z mężem wszystko, co mieliśmy i zaczęło się. Znałam wiele osób z branży budowlanej, dzięki którym pierwsze kroki stały się łatwiejsze. Sprawy urzędowe i administracyjne załatwiałam z dziećmi na rękach. Ogromnym wsparciem był dla mnie mąż, który czynnie uczestniczył (i nadal to robi) we wszystkich płaszczyznach obowiązków  domowych i wychowania  dzieci. Nie mieliśmy i nie mamy niani ani babć pod ręką. Wszystko i wszyscy  w domu są uczestnikami firmy. A czwórka dzieci jest bodźcem do kolejnych działań.

Firma CALMA jest realizatorem licznych inwestycji, między innymi: Villa Naukowa 48, Villa Promienista, Dom w Mandragorze, Villa Calma obecnie Villa Nowa, nowy projekt budynku wielorodzinnego, pasywnego wg. Kryteriów Darmstadt.

Pani Anita żyje 25 godzin na dobę. Poza działalnością gospodarczą angażuje się społecznie. Jest Ambasadorką Przedsiębiorczości Kobiet w Polsce 2013 oraz Mentorką w programie Vital Voices Poland – Global Mentoring Walk 2014, Członkinią Stowarzyszenia Sąsiedzkie Włochy, które między innymi lobbuje na rzecz poprawy infrastruktury, walczy z chaosem architektonicznym w dzielnicy i promuje przesłanie „Miasta Ogrodu”, Członkinią Rady Stołecznego Forum Przedsiębiorczości przy Dzielnicy Ochota, gdzie uczestniczy w przygotowaniach prelekcji i networkingów wspierających warszawskich Małych Przedsiębiorców, jest także Przewodniczącą Zespołu do spraw Budżetu Partycypacyjnego w Dzielnicy Włochy oraz Członkinią Lady Business Club.

Wieczorami czytam papierowe książki, zimą jeżdżę na nartach, a latem rowerem, uczęszczam na  crossfit, uwielbiam prace ogrodowe, robię na drutach. Jestem osobą kreatywną, przedsiębiorczą i elastyczną, ale też wrażliwą i uczuciową.  Uważam, że należy robić coś z pasją albo wcale i trzeba uwierzyć, że można, aby móc.