Jak samotne mamy mogą zwiększyć swoje szanse na rynku pracy?

Dla samotnej mamy znalezienie dobrej pracy często graniczy z cudem. Rynek jest trudny i wymagający, konkurencja duża, a firmy szukają raczej oszczędności niż nowych pracowników. Jak w takiej sytuacji można zwiększyć swoje szanse na zaproszenie na rozmowę rekrutacyjną do wymarzonej firmy? Warto postawić na rozwój już posiadanych kompetencji lub zdobycie nowych umiejętności. Opcji jest wiele: szkolenia, kursy, studia podyplomowe, szkoły policealne, warsztaty. Szukać można w zasadzie wszędzie. Firmy, instytucje publiczne oraz organizacje pozarządowe prowadzą różnego rodzaju projekty z zakresu rozwoju kapitału ludzkiego.

Bogata oferta szkoleń kierowana jest do osób bezrobotnych, pracowników pragnących się przekwalifikować lub nauczyć się czegoś nowego. Udział w tego rodzaju programach często jest bezpłatny, ponieważ działania finansowane są ze środków europejskich lub dzięki wsparciu sponsorów.

Kursy i warsztaty ukierunkowane są na rozwój zarówno kompetencji twardych, jak i miękkich. Samotne mamy mogą więc zainteresować szkolenia z aktywizacji zawodowej, zarządzania czasem, asertywności czy autoprezentacji. Kompetencje miękkie są bardzo ważne w czasach, gdy pracodawcy poszukują osób elastycznych, kreatywnych, akceptujących zmiany i potrafiących się do nich szybko zaadaptować.

Cykl szkoleń podnoszących kwalifikacje samotnych mam planuje aktualnie Fundacja Sukces – Centrum Rozwoju Kompetencji Społecznych. Fundacja prowadzi internetową Poradnię Mama Sama, której główną ideą jest pobudzenie aktywności społecznej matek samotnie wychowujących dzieci. Poradnia oferuje pomoc w zakresie porad prawnych, psychologicznych oraz związanych z rozwojem osobistym i zawodowym.

konferencja_2

Zorganizowanie warsztatów będzie możliwe dzięki wsparciu otrzymanemu od firmy World Systems Market Inc, która podczas pierwszej edycji konferencji ,,Cała prawda o Forexie” przekazała na konto fundacji kwotę 2500zł. Honorowym Partnerem wydarzenia był magazyn ,,Law Business Quality”. Serdecznie dziękujemy za okazane wsparcie i życzymy dalszych sukcesów!

konferencja_3

Więcej o wydarzeniu w portalu http://magazynlbq.pl/konferencja-cala-prawda-o-forexie-i-za-nami/