Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł! Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.

Czas to życie – warsztaty z technik zarządzania czasem [relacja]

Relacja z zorganizowanego przez Fundację Sukces – Centrum Rozwoju Kompetencji Społecznych bezpłatnego szkolenia „Czas to życie – techniki zarządzania czasem”.

Jak osiągnąć więcej podczas dnia? Jak poprawić rezultaty swojej pracy oraz jak zwiększyć swoją efektywność? Jak działać z przekonaniem, utrzymując równowagę i spokój umysłu, gdy zobowiązań nie ma końca? W świecie nieustannych zmian, w którym wszyscy dokądś się spieszą takie pytania nurtują coraz więcej osób.

Czas to kapitał o dużej wartości wymiennej – wymieniamy go na pracę, naukę, rozrywkę, odpoczynek. Nie bez powodu mówimy, że ,,czas to pieniądz”. Metafora ta jest odzwierciedleniem naszego sposobu pojmowania czasu i przyjmowanego wobec niego stosunku.

techniki_zarzdzania_czasem

Żyjemy coraz szybciej, codziennie dociera do nas nieporównywalnie większa liczba informacji niż jeszcze kilka lat temu. Do chaosu informacyjnego dochodzi wielość ról społecznych i obszarów, w których chcemy się realizować. Zdaje nam się, że potrzebujemy więcej czasu, lecz doba każdego z nas ma 24 godziny i choćbyśmy uciekali się do magicznych sztuczek nie możemy jej wydłużyć. Chodzi raczej o to, aby mądrze rozplanować czas i umiejętnie rozdysponować go na różne aktywności.

Umiejętność zarządzania czasem to kluczowa kompetencja zarówno w życiu zawodowym, jak i osobistym. Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, że aby realizować swoje cele i działać efektywnie musimy potrafić właściwie planować swoje aktywności w czasie. Stąd coraz większa popularność różnego typu publikacji, przeważnie o charakterze poradnikowym oraz warsztatów prezentujących techniki zarządzania czasem. Naprzeciw rosnącym potrzebom wychodzą trenerzy i firmy szkoleniowe.

Istotę tematu dostrzegają również organizacje pozarządowe, które dzięki dofinansowaniu mogą organizować otwarte i bezpłatne szkolenia. Niedawno (18 kwietnia 2015) warsztaty z technik zarządzania czasem zorganizowała w Warszawie Fundacja Sukces – Centrum Rozwoju Kompetencji Społecznych.

Podczas szkolenia zostały zaprezentowane koncepcje wybitnych postaci, takich jak Stephen Covey, David Allen oraz Michael Linenberger. Ich prace oraz doświadczenia były źródłem wielu praktycznych i uniwersalnych informacji, które zostały przekazane słuchaczom. Uczestnicy dowiedzieli się między innymi jak zarządzać czasem, by uniknąć sytuacji stresowych w pracy oraz zwiększyć swoją efektywność i satysfakcję. Chętni mogli na bieżąco wykonywać proste ćwiczenia utrwalające nabytą wiedzę.

Interesującym punktem spotkania było zaprezentowanie zastosowania prostych narzędzi elektronicznych w zarządzaniu czasem na przykładzie programu Outlook.

Warsztaty poprowadził Lech Ambrzykowski (Project Manager, PMP, PRINCE2) – doskonały specjalista z branży finansowej i IT, dla którego temat zarządzania procesami biznesowymi nie ma tajemnic. Jako praktyk z wieloletnim doświadczeniem w prowadzeniu projektów w bankowości, ubezpieczeniach i technologii w praktyczny sposób prezentuje najbardziej popularne podejścia, ich podstawowe założenia i narzędzia, a następnie proponuje zbudowanie indywidualnego systemu dla każdego z uczestników.

Szkolenie odbyło się w Warsztacie Warszawskim.

Fundacja Sukces planuje organizację kolejnych warsztatów o różnorodnej tematyce. Informacje będą aktualizowane na bieżąco na stronie internetowej www.fundacjasukces.org oraz na fanpage’u fundacji. Pytania dotyczące planowanych wydarzeń można kierować na adres: szkolenia.fundacjasukces@gmail.com